Good Practice AFC: trainingsindeling op biologische leeftijd
AFC heeft tijdens de certificering van het Kwaliteit & Performance programma in het seizoen 2023-2024 de status van Regionale Jeugdopleiding behaald. Daarbij hebben ze een Good Practice verdiend, door het indelen van trainingen op biologische leeftijd.
De Amsterdamse voetbalvereniging heeft een trainingsindeling voor jeugdvoetbalteams vanaf ongeveer 11 jaar gebaseerd op zowel kalenderleeftijd als biologische leeftijd. AFC erkent dat kinderen van dezelfde kalenderleeftijd aanzienlijke verschillen kunnen vertonen in lengte en puberteitsontwikkeling, wat nadelig kan zijn voor de sportieve ontwikkeling. Trainingsgroepen van de O13-1 tot en met O16-1 worden daarom eens per twee weken ingedeeld op zowel kalenderleeftijd als biologische leeftijd. Dit wordt bepaald aan de hand van berekeningen zoals de “leeftijd van de maximale lengtegroeisnelheid” (APHV) en de “volwassenheidsratio” (MR). De groepsindelingen worden regelmatig herzien op basis van metingen aan het begin, halverwege en aan het einde van het seizoen.
Het onderscheidende element van de Good Practice
Uit de praktijk bij AFC komen positieve resultaten terug. Kinderen gaven aan dat ze de trainingen leuker vonden omdat ze met en tegen kinderen van vergelijkbare lichaamsbouw en lengte speelden. De evaluatie in juni 2023 leidde tot de beslissing om biologische leeftijd als vast onderdeel op te nemen in het trainingsprogramma. NMC Bright en de KNVB hebben veel waardering voor de differentiatie in groepsindelingen op basis van zowel kalender- als biologische leeftijd. Het leveren van maatwerk, verschillende type uitdagingen en eerlijke beoordeling van spelers zijn grote voordelen voor een jeugdopleiding. Daarom is besloten om een Good Practice aan AFC toe te kennen.
Wat is een Good Practice?
Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma dat zich richt op een specifiek thema waarin een club uitblinkt. Het doel van een Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het opleiden van meer jeugdspelers. Om een Good Practice te verdienen, moet het project onderscheidend zijn, aantoonbare resultaten hebben behaald in de afgelopen jaren, en verankerd zijn in het (jeugd)beleid van de club. Iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling kan in aanmerking komen voor een Good Practice.
Voor meer Good Practices, lees hier verder!