De verenigingsmanager

Een kwalitatief onderzoek naar de rol van de verenigingsmanager

Hoe kunnen we de rol van de verenigingsmanager nog succesvoller invullen?

  • Jaar
    2023 -2024
  • Land
    Nederland

Wat we hebben gedaan

Door middel van een kwalitatief onderzoek is er antwoord gegeven op de vraag: Hoe kunnen we de rol van de verenigingsmanager nog succesvoller invullen? Dit helpt gemeenten, sportbonden en verenigingen bij het succesvol inzetten van de verenigingsmanager.

De directe aanleiding voor dit onderzoek is de professionalisering binnen sportverenigingen, waar steeds vaker betaalde professionals, zoals verenigingsmanagers, worden aangesteld. Deze trend werd onderstreept toen NOC*NSF hun toolkit voor professionalisering uitbracht. Ook verschillende sportbonden, zoals Nevobo en KNZB hebben hierin al stappen gezet (NOC*NSF, 2023; Nevobo, 2024; KNZB, z.d.).

Toch heerst er binnen deze ontwikkeling nog veel onduidelijkheid bij voorzitters van sportverenigingen, sportbonden, gemeenten en verenigingsmanagers zelf. Vragen die vaak naar voren komen zijn: Wat doet de verenigingsmanager eigenlijk? Wat is precies de toegevoegde waarde van een verenigingsmanager voor onze vereniging? Hoe moeten we zo’n functie financiëren? Is het aanstellen van een verenigingsmanager de juiste interventie, of zou deze rol structureel onderdeel moeten zijn van onze organisatie? Vanuit het perspectief van gemeenten rijst de vraag hoe en of zij alle clubs financieel kunnen ondersteunen bij het aanstellen van een verenigingsmanager.

Deze vragen en onzekerheden hebben wij onderzocht en beantwoord in onderstaand whitepaper.

Om gemeenten, sportbonden en sportverenigingen de rol zo succesvol mogelijk in te vullen hebben we een stappenplan ontwikkeld. In dit stappenplan komen de volgende stappen aanbod: Missie & visie van de gemeente en de vereniging, succesfactoren, focus in het takenpakket, financiële mogelijkheden, eigenschappen & competenties en een goede onboarding.

Via de link hieronder kan je het whitepaper downloaden:
Whitepaper de rol van de verenigingsmanager (NMC Bright)

 

Geïnteresseerd na het zien van dit project?

Laat het ons dan weten via onderstaande button. We maken graag kennis met je.

We nemen binnen 24 uur contact met je op.