KNVB

Het Kwaliteit & Performance Programma voor betaaldvoetbalorganisaties

© KNVB

Hoe kunnen we meer en betere spelers laten doorstromen naar de top van het Nederlandse voetbal?

 • Jaar
  2014 - nu
 • Experts
  Aloys Wijnker
  Peter Jeltema
  Wouter Kuperus
  Harm Zeinstra
  Merijn Zeeman
  Peter Bosz
  Koen Stam
  Louis van Gaal
  en vele anderen

Wat we hebben gedaan

Met de unieke review-methodiek binnen het Kwaliteit & Performance Programma krijgen clubs de mogelijkheid om samen met hoogwaardige experts (van binnen en buiten het voetbal) te bepalen wat de volgende stap kan zijn in de ontwikkeling van hun jeugdopleiding en/of hun voetbaltechnische beleid.

NMC Bright is al lange tijd betrokken bij het bewaken en ontwikkelen van de kwaliteit van de Nederlandse jeugdopleidingen in het betaald voetbal. Het Kwaliteit & Performance Programma zoals we dat in 2014/’15 hebben geïntroduceerd heeft zich in de loop van de jaren enorm ontwikkeld. Inmiddels is het een niet meer weg te denken kwaliteitsinstrument geworden in de manier de KNVB clubs ondersteund.

Hoe ontwikkelen we de kwaliteit? 
Sinds 2022 hebben we (KNVB & NMC Bright in overleg met de clubs) ervoor gekozen om het voetbaltechnisch management van BVO’s op de volgende manier te helpen bij het ontwikkelen van de kwaliteit:

 • jaarlijks de kwaliteit en het rendement in kaart te brengen met behulp van data-analyse;
 • tweejaarlijkse reviews aan te bieden waarin het beleid, de praktijk of specifieke thema’s positief-kritisch onder de loep genomen worden;
 • clubs te helpen bij de follow-up van de aanbevelingen uit de review (ontwikkelen & monitoren);
 • en met elkaar voortdurend kennis te delen en te ontwikkelen.

Het uitgangspunt is om hierbij altijd aan te sluiten bij de strategie, visie en context van de club.

De review: een gewaardeerde kwaliteitsimpuls
De tweejaarlijkse review is een door de clubs zeer gewaardeerde kwaliteitsimpuls geworden. Algemeen Directeuren, Technisch Directeuren en Hoofden Opleiding maken regelmatig gebruik van de review om hun voetbaltechnisch beleid positief-kritisch door te lichten. Om samen te kijken we waar verbetering mogelijk is. Uiteraard staat de wijze waarop clubs jeugdspelers opleiden en laten doorstromen naar het 1e elftal daarin vaak centraal.

Leren van andere sporten
Voor elke review stellen we een expertteam samen waar inmiddels een enorm aantal experts in Nederland en daarbuiten aan hebben deelgenomen. Door sommigen wordt het voetbal conservatief genoemd, maar mede dankzij de review-methodiek wordt er in het voetbal op een zeer innovatieve wijze van elkaar en van experts uit het voetbal en andere sporten geleerd.

Meer weten over het Kwaliteit & Performance Programma voor het betaalde voetbal? Klik dan hier.
Benieuwd welke experts een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van jeugdopleidingen in Nederland? Klik dan hier.

 

 

Geïnteresseerd na het zien van dit project?

Laat het ons dan weten via onderstaande button. We maken graag kennis met je.

We nemen binnen 24 uur contact met je op.