KNVB, CED, ECV en CBV

Ontwikkelprogramma voor technisch directeuren

Voor trainers, coaches, scheidsrechters en bestuurders in het voetbal is een uitgebreid opleidingsaanbod. Voor technisch directeuren ontbrak dit nog.

 • Jaar
  2023
 • Land
  Nederland

Wat we hebben gedaan

NMC Bright was onderdeel van de regiegroep die het ontwikkelprogramma heeft vormgegeven. Ook participeren we als docent en expert in het ontwikkelprogramma.

De rol van technisch directeur is van cruciaal belang in het voetballandschap. Hoewel de KNVB al tientallen jaren opleidingsmogelijkheden heeft voor trainers, scheidsrechters en bestuurders en ontbrak er een opleiding voor de technisch directeur. De voetbalorganisaties KNVB, CED, ECV en CBV hebben samen met NMC Bright de handen ineengeslagen om hier verandering te brengen.

Kwalificatieprofiel

Als eerste is er een kwalificatieprofiel opgesteld van de functie van technisch directeur in het betaalde voetbal. Op basis van interviews en input van een groep praktijkdeskundigen zijn er vijf rollen en kerntaken gedefinieerd:

  1. De TD als strateeg: Het ontwikkelen van een voetbaltechnische visie en uitvoeren van de strategie.
  2. De TD als architect: Het bouwen aan een topsportorganisatie.
  3. De TD als vormgever: Het samenstellen van een selectie.
  4. De TD als dealmaker: Het aan- en verkopen van spelers.
  5. De TD als professional: Het werken aan eigen professionalisering en welzijn.
Ontwikkelprogramma

De vijf rollen van de technisch directeur staan centraal in het nieuwe ontwikkelprogramma. Vooraanstaande docenten en gastsprekers uit binnen- en buitenland zullen hun kennis delen op terreinen als technisch beleid, spelers aan- en -verkoop, en het leiden van een technische organisatie.

Drie doelgroepen

Het ontwikkelprogramma is op maat gemaakt voor drie verschillende doelgroepen met verschillende leerbehoeften. In het ontwikkelprogramma voor technisch directeuren met meer dan twee jaar ervaring wordt verdieping per onderwerp aangeboden. Het ontwikkelprogramma voor technisch directeuren met minder dan twee jaar ervaring focust meer op de breedte van de functie; in kortere tijd krijgt de deelnemer een totaalbeeld van de functie. Tenslotte zal er dit seizoen ook voor het eerst een ontwikkelprogramma voor potentiële technisch directeuren worden aangeboden. Dit programma is voor bedoeld voor iedereen met interesse om deze functie in de toekomst te gaan bekleden. Denk aan oud-spelers of zaakwaarnemers.

Debuut

Het ontwikkelprogramma helpt technisch directeuren te navigeren in de uitdagende wereld die het moderne betaalde voetbal is. Het programma maakt in seizoen 2023/’24 haar debuut. Check de website van de KNVB voor meer informatie.

Benieuwd naar een impressie van een opleidingsdag? Klik op deze link.

Foto: KNVB 

 

Geïnteresseerd na het zien van dit project?

Laat het ons dan weten via onderstaande button. We maken graag kennis met je.

We nemen binnen 24 uur contact met je op.

misschien ook interessant om andere projecten te bekijken: