Lokale topsportverenigingen ondersteunen

Officiele erkenning geeft gemeente Den Haag ruimte voor structurele ondersteuning topsportverenigingen

Hoe kan de gemeente Den Haag de topsportclubs in haar stad structureel ondersteunen?

 • Jaar
  2023
 • Land
  Nederland
 • Experts
  Harm Zeinstra
  Wouter Kuperus

Wat we hebben gedaan

We ontwikkelden een kwaliteitskeurmerk voor Haagse topsport- en opleidingsprogramma’s

De gemeente Den Haag huisvest al jaren diverse topsporten in de stad. Maar Den Haag wil ook meer doen voor de Haagse sportverenigingen. Ze zoekt naar manieren om lokale topsportverenigingen structureel te ondersteunen.

Topsporten in Den Haag

Al sinds 2005 focust de stad Den Haag zich op groeiende topsporten die passen bij de geografische ligging van de stad. Inmiddels zijn de nationale trainingscentra zeilen, beachvolleybal en skateboarden gehuisvest in de stad en wordt alles professioneel ondersteund door TeamNL Centrum Metropool. Maar Den Haag wil meer.

Haagse topsportverenigingen ondersteunen 

Naast de ondersteuning van de olympische programma’s wil de stad zich meer toeleggen op een structurele ontwikkeling van de Haagse topsportverenigingen en talentontwikkeling van de Haagse sporters. Den Haag is namelijk in vergelijking met de overige G5 steden het meest vertegenwoordigd in alle nationale topsportcompetities: 27 teams zijn in 16 sporten op het hoogste landelijke niveau actief.

Topsportverenigingen toetsen op sporttechnische en maatschappelijke waarde

Om de lokale topsportverenigingen structureel te ondersteunen in hun ontwikkeling is de samenwerking met NMC Bright gezocht. De vraag die de gemeente Den Haag ons stelde was: hoe kunnen we topsportverenigingen toetsen op hun sporttechnische en maatschappelijke waarde? En hoe kunnen we deze verenigingen inzicht geven in waar ze staan en welke stappen ze nog kunnen zetten om de kwaliteit voor sporters, coaches, ouders en de stad te verhogen?

Onderscheid in topsport- en opleidingsprogramma’s

Speciaal hiervoor heeft NMC Bright een kwaliteitstool ontwikkeld. Hierin hebben we gekozen om onderscheid te maken tussen lokale topsportprogramma’s en lokale opleidingsprogramma’s. Er zijn namelijk clubs die wel op het hoogste competitieniveau uitkomen, maar dit niet doen met zelfopgeleide sporters. Ook zijn er verenigingen met een goede jeugdopleiding, maar zonder een eerste team of selectie die op het hoogste landelijke competitieniveau uitkomt. In sommige gevallen kan een vereniging beide in huis hebben. Door onderscheid te maken in een topsport- of opleidingsprogramma doet het recht aan verschillende typen verenigingen.

Erkenning van Haagse topsport- en opleidingsprogramma’s

Haagse verenigingen die aangeven dat ze hun programma willen laten erkennen door de gemeente, worden onderworpen aan een onafhankelijke en objectieve beoordeling door sportadviesbureau NMC Bright. Hiermee krijgen ze inzicht waar ze staan en welke stappen ze kunnen zetten in hun ontwikkeling. Een officiële erkenning als Haagse topsport- of opleidingsprogramma’s geeft recht op structurele ondersteuning door de gemeente Den Haag. Programma’s die nog niet erkend worden, maar die wel inhoudelijke stappen zetten, zijn niet vergeten door de gemeente. Zij komen in aanmerking voor incidentele ondersteuning. De financiële ondersteuning vanuit de gemeente wordt veelal ingezet in professionalisering van de sport, denk aan de co-financiering van hoofdtrainers, talentcoaches of technisch managers. Zo biedt de erkenningsprocedure ook kansen aan Haagse sportprofessionals en draagt het bij de Human Capital Agenda Sport.

Aandacht voor de top van de breedte

Het erkennen van lokale en regionale topsport- en opleidingsprogramma’s door lokale of regionale overheidinstanties is een enorme stap voorwaarts. Het vult het gat dat NOC*NSF achterliet toen ze besloot regionale trainingscentra niet meer te financieren. De erkenning en de daaruit voortkomende ondersteuning geeft aandacht aan de top van de breedtesport. Deze laag in onze nationale sportpiramide voegt zowel sporttechnische als maatschappelijke waarde toe. Ondersteuning en financiering van de top van de breedte door lokale en regionale overheden zal het sporttechnische eco-systeem aanzienlijk verstevigen.

 

Geïnteresseerd na het zien van dit project?

Laat het ons dan weten via onderstaande button. We maken graag kennis met je.

We nemen binnen 24 uur contact met je op.