Leerklimaat Monitor

Monitoren van een veilig leer- en ontwikkelklimaat in de sport

veilig sportklimaat

Ontwikkeling en uitvoering van de Leerklimaat Monitor

 • Jaar
  2022
 • Land
  Nederland

Wat we hebben gedaan

Onderzoek in talentprogramma’s met de Leerklimaat Monitor.

Hoe zorg je dat grenzen wel verlegd worden, maar niet overschreden? NMC Bright zet de Leerklimaat Monitor in om het leerklimaat rondom de jeugdige sporter te monitoren en te verbeteren.

De Leerklimaat Monitor onderzoekt hoe het leerklimaat door zowel sporters, ouders als trainers wordt ervaren. Het onderzoek is opgebouwd rondom de vijf pijlers van een optimaal lerende omgeving zoals ook NOC*NSF hanteert. Met de uitkomsten ervan kan de vereniging, club of talentopleiding aan de slag om verbetering in te zetten.

Samen met experts op het gebied van talentontwikkeling heeft NMC Bright vragenlijsten ontwikkeld voor sporters, ouders en trainers. De vragen gaan over de trainingsgroep (of het team), de begeleiding vanuit de trainers/coaches, hoe het leer- en ontwikkelklimaat wordt ervaren, de manier waarop de sporter wordt geholpen een topsportleefstijl te hanteren en in hoeverre de topsportomgeving de sporter uitdaagt en stimuleert.

Voorbeelden van vragen voor de sporter:

 • Ik ga met plezier naar de training
 • Ik leer veel van mijn trainer/coach
 • Ik voel me veilig in de trainingsgroep
 • Mijn trainer/coach kent mij goed
 • Sport en school zijn goed te combineren
 • Ik praat regelmatig met mijn trainer/coach over mijn ontwikkeling

Het onderzoek is toepasbaar bij verschillende organisaties, sporten en niveaus. Verschillende BVO’s zetten de Leerklimaat Monitor in om hun leerklimaat te monitoren en te verbeteren.  Ook maken talentprogramma’s van andere sporten gebruik van de Leerklimaat Monitor. Informeer naar de mogelijkheden via de contact button hieronder.

 

Geïnteresseerd na het zien van dit project?

Laat het ons dan weten via onderstaande button. We maken graag kennis met je.

We nemen binnen 24 uur contact met je op.