Sportbedrijf Curacao (FDDK)

Opleiden van sportleiders

De FDDK wil haar team van sportleiders bijscholen

 • Jaar
  2023
 • Land
  Curacao
 • Experts
  Sander de Brito Roque
  Thom van Berkel

Wat we hebben gedaan

We ontwikkelden een opleidingsprogramma dat zo nauw mogelijk aansloot bij de cultuur en behoefte van het team sportleiders

De FDDK is het sportbedrijf op Curaçao, onder andere verantwoordelijk voor sportparticipatie, sportstimulering, schoolsport en Rijkssport. De stimulering van actieve en passieve deelname aan sport en recreatie wordt gedaan door een groot team van coördinatoren, sportleiders, zweminstructeurs en vrijwilligers. Samen opereren ze op het eiland als Sportleiders en draaien ze projecten in de wijk.

Maatschappelijke uitdagingen

De overheid op Curaçao doet vaak een beroep op de sport voor tal van maatschappelijke uitdagingen. Om sportverenigingen en sportbonden zo goed mogelijk te ondersteunen bij deze maatschappelijke uitdagingen, zijn goed opgeleide sportleiders van grote toegevoegde waarde. Hun inzet leidt ertoe dat veel mensen in beweging komen en kennis maken met sport. Dit kan weer een positief effect hebben op sportverenigingen.

Opleiding van sportleiders

Een goede opleiding voor sportleiders is daarom belangrijk. Veel van hen zijn MBO+, MBO of LBO opgeleid en hun laatste scholingsmoment is al enige tijd geleden. Door de veranderingen in de maatschappij op het gebied van pedagogiek, omgangsvormen en social skills is een upgrading van sportleiders gewenst.

Leiderschap, social skills, didactiek

Samen met de FDDK heeft NMC Bright een opleiding ontwikkeld voor de groep sportleiders. De opleiding bestaat uit plenaire sessies over thema’s als leiderschap, integriteit, social skills, didactiek en talentherkenning. Ook maakten individuele gesprekken deel uit van de opleiding. Sander de Brito Roque is namens NMC Bright drie keer op het eiland geweest om deze opleiding te geven. De laatste keer sloot ook collega Thom van Berkel hier bij aan.

Open voor ontwikkeling

De deelnemers lieten zien open te staan voor ontwikkeling en nieuwe kennis. Daarnaast is op een respectvolle manier gediscussieerd over verschillende opvattingen en is er op een constructieve wijze met elkaar tijdens de opleiding samengewerkt. Al met al een geslaagde opleiding. Masha danki!

 

Geïnteresseerd na het zien van dit project?

Laat het ons dan weten via onderstaande button. We maken graag kennis met je.

We nemen binnen 24 uur contact met je op.