KNLTB Hallenplan
Welkom op de informatiepagina over het KNLTB Hallenplan. Je bent doorverwezen naar de website van NMC Bright. Als sportadviesbureau ondersteunen wij de procedure om tennishallen te selecteren en zo een mate van objectiviteit en zorgvuldigheid te garanderen. Hieronder lees je over de procedure.

Wil je je direct inschrijven? Onderaan deze pagina vind je een button die je doorverwijst of klik hier. De inschrijfperiode loopt van dinsdag 19 maart t/m vrijdag 5 april 2024.

Meer tennis in de winterperiode
De KNLTB wil meer tennis stimuleren in de winterperiode in tennishallen in Nederland. De afgelopen jaren heeft de KNLTB gesignaleerd dat er een aantal ontwikkelingen zijn die een negatief effect hebben op het Nederlandse tennislandschap. Onder andere het spelen van wedstrijden en trainen op ieder niveau bij indoor tennislocaties staat onder druk in de winterperiode. Een oorzaak hiervan is het verdwijnen van steeds meer indoorbanen en locaties.

De exploitatiekosten van indoor tennisbanen liggen hoog. Met bijvoorbeeld trampolineparken, bowlingbanen of padelbanen kan er meer omzet gedraaid worden dan met de verhuur van tennisbanen. Ook een andere bestemming richting vastgoed is vaak lucratiever. Dit is niet goed voor tennis in Nederland, niet voor halexploitanten en ook niet voor tennisleraren. Kortom, dit gaat de KNLTB aan het hart. En daarom is de KNLTB in 2022 gestart met het KNLTB Hallenplan.

Helaas heeft de KNLTB zeer beperkte invloed op deze ontwikkeling. We hopen onder andere door dit plan een bepaalde garantie te bieden. Hierdoor stimuleren we exploitanten van tennishallen die twijfelen over een andere bestemming, om te besluiten open te blijven.

Daarnaast zien we dat er gedurende de winterperiode het aanbod van (indoor)wedstrijden vele malen lager ligt dan in de zomer. Hierdoor is de mogelijkheid om wedstrijden te spelen in de winter minder vanzelfsprekend. Tennis is namelijk leuker wanneer je wedstrijden speelt!

Het plan
De KNLTB wil op een aantal geografisch verspreide locaties voor minimaal 12 weekenden een overeenkomst aangaan voor de huur van bij voorkeur 4 banen per locatie. De huurperiode geldt van begin oktober tot eind maart. Op zaterdag tussen 8.00 – 20.00 uur en op zondag tussen 8.00 – 17.00 uur zullen de banen gehuurd worden door de KNLTB. De tennishal zorgt in deze gereserveerde momenten, in samenwerking met de KNLTB, voor het organiseren van wedstrijden en toernooien, inclusief wedstrijdleiding. Hiermee heeft de hal gegarandeerde huurinkomsten en wordt het aanbod voor het spelen van toernooien en wedstrijden voor tennisliefhebbers groter. Daarnaast levert het organiseren van wedstrijden extra inkomsten op voor de tennishal via horeca. De inschrijfgelden voor deze toernooien en wedstrijden vloeien terug naar de KNLTB om de voorfinanciering zoveel mogelijk terug te verdienen.

Om tot een keuze te komen, heeft de KNLTB alle indoorlocaties in Nederland aangeschreven en gevraagd hun interesse kenbaar te maken middels een pitch. Uiteindelijk zal de KNLTB in samenwerking met NMC Bright, als onafhankelijke partij, een keuze maken op basis van vooraf bepaalde criteria. Met deze hallen gaat de KNLTB een overeenkomst aan voor de winterperiode 2024/’25 met de intentie om langdurig samen te werken.

Om te beoordelen of het zinvol is om een pitch in te dienen voor het hallenplan is een entreetoets gemaakt. Als alle onderstaande stellingen met een ‘Ja’ beantwoord kunnen worden dan nodigen we je uit om een pitch in te dienen. Als er één of meerdere stellingen met ‘Nee’ beantwoord worden, voldoet de hal (nog) niet aan de optimale wensen voor het KNLTB Hallenplan. We nodigen je dan wel uit om een pitch in te dienen om een mogelijke samenwerking te starten.

Entreetoets


* De tijden voor deze weekenden betreft zaterdag tussen 8.00u tot 20.00u en zondag tussen 8.00u tot 17.00u in de periode begin oktober 2024 tot eind maart 2025.
** Indien niet opgeleid comité, is het een voorwaarde dat de VTL-opleiding wordt gevolgd.

Criteria
De selectiecommissie selecteert ingediende pitches op basis van verschillende criteria (en wegingen via een rekenmodel):

 • Kwaliteit tennishal (20%) met als belangrijkste criteria:
   • Aantal banen: minimaal 4 banen heeft de voorkeur, 3 banen is niet direct uitgesloten
   • Ondergrond & kwaliteit van de banen
   • Overige faciliteiten (met nadruk op gezonde keuzes in horeca)
 • Beschikbaarheid functionarissen (34%) met als belangrijkste criteria:
   • Aanwezigheid verenigingstoernooileiders (VTL)
   • Ervaring met organiseren van toernooien
 • Prijs en exclusiviteit (20%) met als belangrijkste criteria:
  • Prijs per baan per uur
  • Beschikbaarheid (aantal weken, uren in het weekend)l
  • Exclusiviteit na planning
  • Integratie Meet & Play
 • Samenwerking (26%) met als belangrijkste criterium:
  • Commitment: efficiënte communicatie en initiatief vanuit de tennishal

Verdere specificering van de criteria van kun je lezen via deze link.

Naast deze gewogen criteria neemt de commissie een goede regionale spreiding van de locaties in overweging om tot een selectie te komen.

Planning


*Deze planning is onder voorbehoud. De KNLTB behoudt zich het recht om deze planning gedurende de uitvoering van het KNLTB Hallenplan te wijzigen.

Vragen
Heb je vragen over het proces van het KNLTB Hallenplan? Neem dan contact op met Harm Zeinstra van NMC Bright via hzeinstra@nmcbright.nl
Heb je vragen over de inhoud van het KNLTB Hallenplan? Neem dan contact op met Jarno Zwier via toptennis@knltb.nl

Wil jij je pitch indienen? Klik dan op de button hieronder!